Hvordan kan man se, om en hunkanin er drægtig?

Kaniner kønsmodne

Ved kaninavl vil hunnen som udgangspunkt være drægtig i cirka 31 dage. Her vil du ofte opleve, at hun er mere tilbageholdende og sky. Nogle hunkaniner bliver endnu mere kælne, men oftest vil de trække sig under drægtigheden.

Du vil kunne se, om en hunkanin er drægtig ved at hendes bug vil bulne og hendes dievorter svulme op. Hun vil gøre reden klar med halm, og op til fødslen vil hun ligeledes plukke sin egen pels fra bugen og fore reden, så den er varm og blød for de små og nøgne unger.

En uges tid op til fødslen, bør du lade hunnen få ro. Derfor skal du ikke rengøre buret eller kæle med hende i denne periode. I stedet skal hun have lov til at bygge sin rede og klargøre sig til selve fødslen.

Hvor mange unger får en kanin?

Selve fødslen skal foregå i ro, så lad hunkaninen være. Du vil ofte ikke overvære fødslen, da hunnen selv klarer det, gerne om natten, slikker ungerne rene og spiser moderkagen. Lad være med at tilse ungerne det første døgn, og herefter kan du hver 3. dag tilse ungerne og eventuelt fjerne dem, der er døde.

Det er forskelligt fra kuld til kuld, race til race, men du kan forvente at kaninen føder mellem 3 til 12 unger. Det er dog meget individuelt, og hvis du ønsker en effektiv kaninavl, kan du udvælge de hunkaniner, der får flest unger, til avlshunner.

Hvor tit kan hunkaninen få unger til kaninavl?

En sund og rask hunkanin kan få mellem 2 og 3 kuld om året. Det er mest hensigtsmæssigt for kaninen, at du kun lader hende parre sig 1 eller 2 gange årligt, så hun ikke slides unødvendigt, hvis du ønsker at bruge hende over flere år til avl.

Tags:

Eric Haalo
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Kaninavl.dk
Logo