Parring af kaniner

Hvordan parrer kaniner sig?

Ordsproget ”at avle som kaniner” falder ikke helt ved siden af. Kaniner er ikke afhængige af særlige perioder for brunst såsom løbetid, som man kender det fra andre kæledyr. I stedet kan kaninerne parre næsten hele året rundt, hvilket kan være en fordel i kaninavl.

Selve parringsakten tager ganske få sekunder, men de ved ikke altid, hvad de skal gøre, og derfor kan kaninerne i starten dominere hinanden ved at parre sig på hovedet og i siden.
Kaniner på Kaninavl.dk
Dyreformidlingen.dk

Hunnen kommer i brunst cirka hver 3. uge, og du kan fremprovokere det ved at sætte en hankanin i bur tæt på hunkaninen, hvis du ønsker at klargøre hende til kaninavl. Du kan også lægge en smule hankaninafføring ind i hendes bur, hvis du vil sætte gang i hendes brunst.

Når hun er i brunst, vil hendes kønsorganer svulme og rødme. Nogle hunkaniner ændrer også adfærd, men det er langt fra alle.

Skindrægtig

Den blotte nærhed af en hankanin kan gøre hunkaninen skindrægtig, hvor hun allerede forventer at skulle have unger. Dette vil kunne ses ved, at hunkaninen bygger en rede, hvor de imaginære unger kan fødes og opfostres. Hun vil samle halm sammen og skrabe i bunden. Der skal dog en parring til, før der kommer kaninavl ud af hendes anstrengelser.

Sådan får du dine kaniner til at parre sig

Når kaniner skal parre, er det lettest at sætte hunnen og hannen sammen i et bur, når hun er i brunst. Hunkaninen bør sættes ind i hannens bur, da hunnerne er territorielle og derfor ikke vil lade hannen komme tæt på hende på hendes eget domæne.

Når de er sat sammen, vil hankaninen snuse rundt, mens hunkaninen bare passer sig selv, før han hopper op.

Parringen er kortvarig og varer som udgangspunkt kun et par sekunder, hvorefter hankaninen ofte er helt udmattet af præstationen. Nogle gange kan de parre sig flere gange i træk, hvilket du bør lade dem gøre, hvis du ønsker kaninavl med unger som resultat.

Når de er færdige med at parre sig, bør du igen adskille hannen og hunnen. Det vil ofte være cirka 10 til 15 minutter efter endt parring, så de ikke risikerer at se sig sure på hinanden og i værste fald angribe hinanden.

 

Tags:

Eric Haalo
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Kaninavl.dk
Logo